Tid til at holde øje med kålfluerne

https://sp.landbrugsinfo.dk/SiteCollectionImages/projektsitet_Promilleafgiftsfonden.jpg

Det varme vejr i uge 15 og 16 har sat skub i kålfluernes udvikling, så første generation er allerede på vingerne. Fluerne på de tidligste lokaliteter begynder at lægge æg i kålmarkerne omkring den 6.-7. maj. Følg prognosen for dit område.

Du kan følge prognosen for kålfluens æglægning inden for dit eget postnummer på LandbrugsInfo, så du får langt flere nuancer med i prognosen. Vær opmærksom på, at der faktisk er stor forskel - otte til ti dage - mellem landsdelene!

Kontrol af æglægning

Kålflueæggene findes tæt ved planternes rodhals, normalt lige i jordoverfladen. Under tørre og varme forhold kan æggene ligge ned til en halv centimeters dybde. I større hoveddannende planter bør der også kontrolleres for æg i bladhjørnerne.

Forebyggelse af angreb

Hvis ikke kålsmåplanterne (alle arter) er behandlet med et spinosad produkt som fx Conserve fra plantetiltrækkeren (mindre anvendelse i DK), anbefales det ved udplantning af kål i de næste uger at dække småplanterne med fiberdug eller insektnet. Spinosad må også anvendes i økologisk produktion.

Økologiske kål

Hvis ikke kålsmåplanterne er behandlet med et spinosad produkt som fx Conserve (mindre anvendelse i DK), skal økologiske avlere dække kålene med fiberdug eller insektnet nu!

Yderligere informationer og rådgivning om den lille kålflue kan fås hos GartneriRådgivningen A/S.

Billede 1. Kålfluelarver.