Viverda ezi godkendt

https://sp.landbrugsinfo.dk/SiteCollectionImages/projektsitet_Promilleafgiftsfonden.jpg

Svampemidlet Viverda ezi er identisk med svampemidlet Viverda, men dunkene kan monteres på det såkaldte ezi connect system, som er et lukket påfyldningssystem. På sigt er det håbet, at afgiften kan nedsættes ved brug af systemet.

Miljøstyrelsen meddeler, at Viverda ezi netop er blevet godkendt. Midlet er identisk med Viverda, men dunkene med Viverda ezi er forsynet med et specielt låg, så dunkene kan monteres på det såkaldte ezi connect system, som er et lukket påfyldningssystem, der kan monteres direkte på sprøjten eller i nærheden af det sted, hvor sprøjten fyldes med sprøjtemiddel. Den lukkede konstruktion giver en større sikkerhed for sprøjteføreren under påfyldning og rengøring.

Viverda ezi har samme godkendelse som Viverda, men med eget registreringsnummer. På sigt er det forhåbningen, at midler med ezi connect systemet eller tilsvarende systemer kan få en lavere afgift, da en lukket konstruktion giver en større sikkerhed for sprøjteføreren. Dette kræver dog en lovændring, som bl.a. Landbrug & Fødevarer arbejder på. Indtil videre er der derfor samme afgift på Viverda ezi og Viverda. BASF har dog valgt at sælge Viverda ezi til en pris, der er 50 kr. pr. liter lavere end for Viverda for at få systemet introduceret og udbredt. Afgiften på Viverda og Viverda ezi er 267 kr. pr. liter, hvor de 157,50 kr. skyldes sundhedskomponenten. Afgiften beregnes som bekendt ud fra i alt 4 komponenter nemlig foruden sundhedsbelastning indgår også komponenter for miljøeffekt og miljøadfærd samt en basisafgift.

Firmaet oplyser, at dunkene med ezi connect også kan monteres på andre tilsvarende systemer. I indeværende sæson er Viverda ezi det eneste produkt, som sælges med de specielle låg. Det har ikke pt. været muligt at få oplysninger om evt. flere produkter med systemet i de kommende år.

Sprøjteproducenter/importører har ifølge BASF indikeret en pris på ezi-connect på omkring 9.000 - 10.000 kr. Kyndestoft Trading kører ifølge BASF tilbud på ezi-connect indtil 1. maj til en pris på 6.950 kr. ekskl. moms og montering.